بررسی دلایل رانندگی بد ایرانیان، احتمالا شنیدهاید که شاید فرهنگ بد رانندگی در ایران وجود دارد. از همین رو در مقاله دلایل رانندگی بد ایرانیها این موضوع را باز خواهیم کرد. افزایش تصادفات رانندگی تا قبل از تعیین ضربالاجل ساعت 9 شب (محدودیت تردد کرونایی) که به گفته پلیس ناشی از سرعت بالا و سبقت است، بار دیگر این نکته را یادآوری میکند که چرا ما ایرانیها رانندگان خوبی نیستیم؟ طی هفت ماه ابتدایی امسال (1399 شمسی) 9417 نفر جان خود را در تصادفات رانندگی از دست دادهاند که از این میزان، تنها 3 هزار و 481 کشته مربوط به بهار گذشته بوده است. آمار مرگومیر جادهای نشان میدهد که این سبک از رانندگی، تنها محدود به شهرهای بزرگ نیست و کشتهشدگان روستایی نیز رقم قابلتوجهی را به خود اختصاص میدهند و شاید باید به جدیت دلایل رانندگی بد ایرانیها را بررسی کرد.
یکی از شاخصهای جوامع توسعهیافته، قانونمندی و رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی است؛ اما کشورهای درحالتوسعه، چندان مقید به قانون نیستند و با مسائل گستردهای در این زمینه مواجه هستند؛ بهعبارتدیگر، فارغ از کیفیت جادهها، علائم و قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی مشابه با ایران، در سایر کشورهای غربی نیز وجود دارد و این فرهنگ است که سبک رانندگی و انضباط اجتماعی و پایبندی به قوانین را در جوامع مشخص میکند. از همین رو میتوان گفت تا حدی فرهنگ بد رانندگی در ایران وجود دارد.
کالبدشکافی رانندگی بد ایرانیها ؛ نشانههای خشونت در رانندگی
حال ذرهبین را بر میداریم تا با بررسی علمی به دلایل رانندگی بد ایرانیها نگاهی بیندازیم. به گفته کارشناسان، دلیل عمده این سبک ناهنجار رانندگی، خشونت است؛ پدیدهای که در آنسوی مرزها، از آن به اسم Road Rage یا خشم جادهای یاد میشود. خشونت در زمان رانندگی الزاماً به معنی حرکت تهاجمی و برخورد مستقیم نیست؛ هرگونه آزار و اذیت، ترساندن و تحریککردن نیز میتواند بهمثابه یک خشم جادهای تلقی شود.
در دستهبندی این پدیده، موارد زیر عنوان شده است:
- بوقزدنهای پیدرپی و بیدلیل
- ترمزکردن ناگهانی، بیدلیل و بیعلامت
- تغییر جهت ناگهانی خودرو بدون استفاده از راهنما یا رعایت حق تقدم
- تلاش برای ترساندن و منحرفکردن دیگر خودروها
- چراغ یا بوقزدن بهمنظور اعتراض یا آزار دیگر رانندهها
- حرکات مارپیچی خطرناک و متوالی
- حرکت با سرعت بسیار آرام جلوی خودروهای دیگر
- سبقتگرفتن از سمت راست با سرعت زیاد
- سبقتگرفتن با فاصله اندک
- فریادزدن، استفاده از کلمات توهینآمیز و تهدید رانندههای دیگر
- مسابقهدادن با دیگر خودروها با هدف خودنمایی
ریشههای روانی خشونت در رانندگی
در این بخش از مقاله رانندگی بد ایرانیها به بررسی ریشههای روانی میپردازیم. پس از اشاره به برخی از مهمترین نشانههای خشونت جادهای، حال زمان آن فرا رسیده است تا با برخی از ریشههای روانی چنین رفتارهای ناهنجاری آشنا شوید. بر اساس تحقیقات بهعملآمده، خلقیات رانندگان نقش مهمی در شکلگیری رانندگی غیرمسئولانه آنها دارد. عواملی که اغلب از آنها، به اسم ریشههای روانی یا شخصی نیز یاد میشود. این علائم میتوان با نشانههای زیر بروز کند:
- ابتلا به بیماریهای حاد روانی
- احساس برتری به دلیل برخورداری از خودروی گرانقیمت
- احساس تبعیض نسبت به رانندگان پیر، بسیار جوان یا خانمها
- احساس ناکامی در زندگی
- ارضای عقده خودکمبینی
- استفاده از مواد مخدر یا الکل که مغز را تحتتأثیر قرار میدهد
- اضطرابهای ناشی از مشکلات روانی
- انتقامجویی از رانندگان خودروهای گرانقیمت
- ترس (فوبیا) از مسائل واقعی یا غیرواقعی
- خوابآلودگی بهخاطر خستگی یا استفاده از داروهای مختلف
- خودشیفتگی یا عقده خودبزرگبینی
- درد شدید در اندامهای مختلف بدن
با این حال، زمینههای بروز این دلایل نیز قابلبررسی است. صاحبنظران بر این باور هستند که علاوه بر دلایل روانی و شخصی، سیگنالهای محیطی نیز میتوانند عاملی برای آغاز یک خشونت در زمان رانندگی باشند. عوامل محیطی زمینهساز خشم جادهای، اغلب در دستهبندیهای زیر تعریف میشوند:
- آلودگیهای شدید صوتی یا محیطی
- ترافیک سنگین یا طولانی و آزاردهنده
- وضعیت آبوهوا بهخصوص هوای گرم و شرجی