نگاهی به کاربرد، مزایا و معایب موتورهای تنفس طبیعی (بخش دوم)
نگاهی به کاربرد، مزایا و معایب موتورهای تنفس طبیعی (بخش دوم)

نگاهی به کاربرد، مزایا و معایب موتورهای تنفس طبیعی (بخش دوم)، موتورهای توربوشارژ این روزها طرف‌داران زیادی دارند؛ به‌خصوص گشتاور بالا و نسبت اسب‌بخار به حجم بالای آن‌ها، مورد توجه است. با تمام این اوصاف هنوز برای منقرض‌شدن موتورهای تنفس طبیعی زود است و این موتورها هم‌چنان پتانسیل کافی برای رشد و توسعه دارند. از سوی دیگر، موتور تنفس طبیعی دارای مزایا و نقاط قوتی است که نمی‌توان نادیده گرفت. در ادامه، نگاهی به کارکرد موتورهای تنفس طبیعی و مزایا و معایب آن‌ها خواهیم داشت.

عملکرد و رفتار 

برتری دیگر موتورهای تنفس طبیعی، در نبود تاخیر در عملکرد آن‌ها است. در موتورهای توربو، لازم است تا ابتدا گازهای خروجی از اگزوز به پره‌های توربو برسند و آن‌ها را بچرخانند تا توربو فشار هوای کافی را تامین کند. این فاصله، سبب مقداری تاخیر در عملکرد توربوشارژر می‌شود و موتورهای توربو در ابتدای حرکت مقداری ضعیف عمل می‌کنند که در اصطلاح به آن، لگ توربو گفته می‌شود.

گرچه با فناوری‌های جدید مانند توربوهای دوقلو (Twin Turbo) و توربوهای دومجرایی (Twin Scroll)، خودروسازان توانسته‌اند این تاخیر را تا حد زیادی کاهش دهند؛ اما هم‌چنان این تاخیر به طور کامل رفع نشده است؛ تا جایی که خودروسازانی مانند مرسدس بنز برای رفع این مشکل به استفاده از موتور برقی کمکی در شروع حرکت روی آورده‌اند. در موتور تنفس طبیعی، تاخیر به هیچ وجه وجود ندارد؛ چون فشار اتمسفر همیشه حاضر است و برای تامین آن، نیازی به صرف زمان نیست. 

هزینه، نگه‌داری و تعمیرات

دیگر مزیتی که موتورهای تنفس طبیعی دارند، به پیچیدگی فنی کم‌تر آن‌ها در برابر موتورهای توربوشارژ برمی‌گردد. موتورهای تنفس طبیعی، نه‌تنها قیمت کم‌تری در مقایسه با موتورهای توربو دارند، بلکه تعمیر و نگه‌داری آن‌ها نیز خیلی ساده‌تر از موتورهای توربو است. به دلیل پیچیدگی پایین‌تر، احتمال خرابی این موتورها نیز کم‌تر است؛ به طوری که می‌بینید، برخی از قابل‌اطمینان‌ترین خودروهای بازار مانند تویوتا کمری، تویوتا کرولا و نسل‌های قبلی هوندا آکورد و سیویک فاقد موتورهای توربوشارژ بوده‌اند. قطعاتی مانند اینترکولر، واحد کنترل الکترونیکی متفاوت، مانیفولدهای پیچیده‌تر و سنسورهای بیشتر، قیمت تمام‌شده یک موتور توربو را بالا می‌برند و به همان نسبت، هزینه نگه‌داری نیز بالاتر است.  

در سمت مقابل، یک موتور تنفس طبیعی برای این‌که قدرتی مشابه با موتور توربوشارژ تولید کند، باید حجم بیشتری داشته باشد که این مساله، وزن، مصرف سوخت و آلایندگی خودرو را افزایش می‌دهد.

بالاخره کدام موتور؟ تنفس طبیعی یا توربو؟

جواب قطعی برای این سوال وجود ندارد و خریدار باید بسته به نیاز خود و انتظاراتی که از خودرو دارد، نوع موتور خودروی خود را انتخاب کند. اگر مصرف سوخت و آلایندگی چندان برای شما مهم نیست و در عوض موتوری نرم و کم‌دردسر می‌خواهید، بهتر است به سراغ خودروهای تنفس طبیعی بروید. در سمت مقابل، اگر خواهان موتوری قدرت‌مند، کم‌مصرف و مدرن هستید، موتورهای مجهز به سامانه توربوشارژ می‌توانند انتخاب بهتری برای شما باشند.