یک راننده در مورد سیم کلاچ چه مطالبی را باید بداند؟
- توضیحات
- نوشته شده توسط Super User
- دسته: blog
- بازدید: 3848

یک راننده در مورد سیم کلاچ چه مطالبی را باید بداند؟، سیم کلاچ، یکی از مهم ترین اجزای سیستم تعویض دنده در خودرو است که به دلیل اهمیت آن، باید دائم مورد بررسی قرار گیرد و همواره از سلامت و کارایی آن اطمینان پیدا کرد. در ادامه به بررسی برخی از علائم خرابی سیم کلاچ، تنظیم و تعویض آن پرداخته شده است.
علائم خرابی سیم کلاچ
سیم کلاچ چون در یک فرآیند کاملا فیزیکی قرار دارد، همانند هر قطعه دیگری احتمال خرابی آن وجود دارد. مواردی که در ادامه به آنها پرداخته می شود تا حد زیادی به رانندگان کمک می کند خرابی سیم کلاچ را زودتر تشخیص دهند.
شل و سفت شدن پدال کلاچ: در این حالت یا پدال کلاچ بیش از حد سفت بوده و به سختی بالا و پایین میرود یا به شدت شل بوده و با کوچکترین فشار به سمت پایین میرود.
لرزش کلاچ: چنانچه سیم کلاچ خراب باشد پس از برداشتن پا از روی پدال، کلاچ کماکان درگیر بوده و اندکی نیز دچار لرزش میشود.
کار نکردن کلاچ: در صورت بریده شدن سیم، کلاچ در اصطلاح خالی شده و کار نخواهد کرد.
جا نرفتن دندهها: در این حالت، دنده بهصورت کامل خلاص نشده و در نتیجه دنده یا جا نرفته یا به سختی جا میرود.
بالا یا پایین بودن کلاچ: چنانچه راننده مجبور باشد پای خود را بیش از حد روی پدال قرار دهد یعنی به احتمال زیاد سیم کلاچ دچار مشکل شده است. همچنین اگر کلاچ بالاتر عمل کند و مجبور شود مجدد با پا آن را بالا بکشد؛ بازهم نشان از خرابی سیم کلاچ است.
تنظیم نمودن (رگلاژ) سیم کلاچ
برخی از مشکلاتی که در بالا ذکر شده ناشی از خارج شدن سیم کلاچ از حالت بهینه خود است که با تنظیم مجدد می توان این مشکل را رفع کرد. تنظیم سیم کلاچ کار آنچنان پیچیدهای نیست و اگر سررشتهای از خودرو داشته باشید؛ میتوانید شخصا این کار را انجام دهید. برای این کار ابتدا سیم کلاچ را پیدا کنید، در انتهای سیم کلاچ دو مهره وجود دارد که با جابهجا کردن آن، میتوانید طول سیم کلاچ را کم و زیاد کرده و در نتیجه پدال کلاچ بالاتر یا پایینتر آزاد میشود.
تعویض سیم کلاچ
همانطور که عنوان شد برخی از مشکلات ذکر شده با تنظیم سیم کلاچ قابل رفع است، اما در برخی موارد تعویض سیم کلاچ تنها راهحل موجود است. چنانچه یکی از موارد زیر برای خودرو اتفاق بیفتد، بلافاصله باید سیم کلاچ را تعویض کرد.
- رشته رشته شدن سیم کلاچ
- پاره شده روکش پلاستیکی
- خشک شدن بیش از حد سیم
- بریدگی برخی رشتهها
- تابیدگی سیم